Ambreiajul

 
Ce este ambreiajul ?

Ambreiajul este dispozitivul mecanic care transferă puterea de rotație de la motor la roți în orice vehicul manual.

 Într-o mașină cu transmisie manuală, ambreiajul controlează legatura dintre arborele care vine de la motor și planetarele care angreneaza roțile. Este o parte vitală a mașinii, deoarece motorul generează tot timpul putere și are părți care se rotește constant, dar roțile nu se învârt constant.

Pentru a permite mașinii să schimbe atât viteza, cât și să se oprească complet fără a opri motorul, conexiunea dintre roți și motor trebuie să fie întreruptă temporar. Ambreiajul tău are două părți principale : placa ambreiajului și volanta. Dacă piciorul nu apasă pe pedala de ambreiaj, există un ansamblu de arcuri care mențin o placă de presiune împinsă pe placa ambreiajului.

De asemenea, presiunea arcurilor împinge placa ambreiajului pe volan. Aceasta conectează motorul la arborele care transferă mișcarea la roți și face ca cele două să se rotească în același timp. Când piciorul împinge în jos pe pedala de ambreiaj, apăsați în jos pe o furcă de eliberare, care, printr-o serie de arcuri și pini, îndepărtează placa de presiune departe de placa ambreiajului. Aceasta rupe legătura dintre motorul rotativ și roți, ceea ce înseamnă că roțile continuă să se rotească, dar nu prin puterea motorului.

Acest lucru vă permite să deconectați roțile de la motor pentru a schimba viteza, permițând șoferilor să controleze viteza mașinii.